
Noies dassanech (Sudan del Sud)
Els Dassanech, un grup ètnic a la regió fronterera d'Etiòpia, el Sudan del Sud i Kenya, practiquen la mutilació genital femenina com un ritual d'iniciació per a les nenes. Aquesta tradició està profundament arrelada a les seves creences culturals, i és vista com un pas necessari perquè una nena es converteixi en dona i estigui disponible per al matrimoni.
Malgrat els riscos per a la salut física i psicològica que suposa, la mutilació genital està fortament arrelada en la identitat de moltes comunitats de l'Àfrica, Orient Mitjà i algunes parts d'Àsia, que encara la practiquen. La mutilació pot causar dolor extrem, infeccions, complicacions durant el part, problemes menstruals i, fins i tot, la mort. Tot i l'existència de lleis que prohibeixen aquesta pràctica, els esforços per eliminar-la topen amb la resistència cultural i la manca de cooperació d'algunes comunitats i líders religiosos. En alguns llocs, continua sent una pràctica clandestina. Cada any, més de 3 milions de nenes corren el risc de patir mutilacions genitals.
“ Almenys 200 milions de nenes i dones
han estat sotmeses a mutilacions genitals en 30 països
— UNICEF
Per a les dones dassanech, les cicatrius al cos també són considerades com una forma d’embelliment corporal. Les cicatrius es generen per incisions a la pell, formant patrons o
dissenys simbòlics. Aquestes incisions han de ser prou profundes per assegurar
que les cicatrius siguin visibles. Perquè els relleus siguin més prominents, sobre les ferides s'apliquen greixos animals o plantes
medicinals, que no només promouen el desenvolupament de les cicatrius, sinó que
també ajuden a reduir el risc d'infeccions. El ritual implica suportar el dolor
com a símbol de força i maduresa. Els patrons específics i la seva ubicació al cos poden assenyalar la
pertinença a un clan o llinatge particular dins de la comunitat.


Dones Mursi (Etiòpia)
El plat labial dels Mursi, una tribu que habita a la Vall de l'Omo a Etiòpia, és un element amb arrels i significats profunds. Els plats labials, coneguts com a dhebi o tugoin, són discos d'argila o fusta que les dones Mursi porten al llavi inferior. Aquesta pràctica s'inicia en l'adolescència, quan a les noies se'ls realitza un tall al llavi inferior que s'engrandeix gradualment amb la inserció de plats de mida creixent. En l'actualitat, els plats labials són un senyal d'identitat cultural i de bellesa, simbolitzant l'estatus social de la dona dins de la tribu. No obstant això, l'origen de la tradició té un significat completament oposat. Una de les teories més acceptades suggereix que la pràctica va començar com una manera de desfigurar el rostre de les dones per fer-les menys atractives als abusos dels traficants d'esclaus durant la colonització del continent.

La cerimònia del salt del toro, coneguda com a "Ukuli Bula," és una important tradició de les tribus Hamer i altres comunitats al sud-oest d'Etiòpia. Aquest ritual marca la transició dels joves de la tribu a homes adults i la seva elegibilitat per al matrimoni. Durant la cerimònia, el jove, conegut com el "Ukuli," ha de saltar nu sobre una fila de fins a trenta bous alineats. L'èxit en aquesta prova demostra la seva valentia, força i capacitat per assumir responsabilitats adultes, guanyant-se així el respecte i l'acceptació de la comunitat. Les dones de la família juguen un paper vital durant la cerimònia. Algunes se sotmeten a una flagel·lació ritual voluntària com a mostra de la seva fortalesa i del seu suport al jove. A través de cerimònies com aquesta, els valors de coratge, cohesió comunitària i transició generacional se celebren i perpetuen en la cultura Hamer i altres tribus de la regió.

Una noia hamer (Omo Valley, Etiòpia)