L'autoestima, un pilar del benestar emocional

Dona emmascarada (Carnaval de Venècia, Itàlia)

L'autoestima és un aspecte fonamental per al benestar emocional i el desenvolupament personal en diferents àrees de la vida. Tenir autoestima sòlida permet conviure amb el fracàs, la crítica i els obstacles de manera constructiva, aprenent i creixent a partir de les experiències sense que es vegi afectada negativament la percepció que una persona té de si mateixa. Una autoestima saludable promou la independència emocional i la capacitat de prendre decisions més enllà de les expectatives externes. 

Segons els estudis, els homes tendeixen a vincular la seva autoestima amb l'èxit en àrees com la carrera professional, l'estatus financer o la capacitat per proveir i protegir la família. Les dones, en canvi, poden ser sensibles a fluctuacions en l'autoestima basades en el compliment d'expectatives socials o la comparació amb uns estàndards de bellesa o de comportament ideals.

  Les dones tenen el doble de probabilitats que els homes
d'experimentar una baixa autoestima
— American Psychological Association

Dona i home emmascarats (Carnaval de Venècia, Itàlia)

Al llarg del temps, les normes socials i culturals han evolucionat, desafiant estereotips i promovent una autoacceptació més gran de les dones en molts aspectes de la vida. No obstant això, les representacions mediàtiques i culturals de la bellesa femenina o l'arrelament dels rols de gènere tradicionals poden afectar negativament la pròpia percepció en perpetuar uns estàndards inassolibles de bellesa i de comportament. Les dones són més propenses a rebre comentaris negatius o assetjadors a les xarxes socials a causa dels estereotips. A més a més, sovint s'autoimposen alts nivells d'exigència i perfeccionisme, cosa que comporta nivells insostenibles d'estrès i d'insatisfacció quan no s'assoleixen els objectius. La pressió per complir amb les expectatives, la manca de suport emocional i social, la violència de gènere o la discriminació al lloc de treball són altres factors que afecten negativament l'autoestima de les dones, convertint-se en obstacles per al seu creixement personal i professional.  

 El 50% de les nenes adolescents afirmen
que les xarxes socials afecten negativament la seva autoestima
— Pew Research Center

Segons els estudis, el 35% de les dones senten que la seva autoestima afecta negativament les relacions personals. En aquest context, millorar l'autoestima és essencial per promoure la salut mental i el benestar emocional de les dones i de les persones en general, cosa que no es pot aconseguir sense el suport social, l'educació emocional i la promoció de models i rols positius i realistes. Potenciar l'autoestima i l'autoconfiança ja des de la infància ha d'ajudar les dones a desenvolupar una base sòlida d'autoacceptació i de resiliència emocional més gran quan són adultes.

 Res no fa una dona més bella que la creença que ho és 
 Sophia Loren  



Potser t'agraden aquestes entrades