Les mares i la salut dels fills

Mare i fill (Namíbia)

Amb pas decidit, Nia avança per la terra seca, amb el seu fill d'ulls grans lligat a l'esquena, embolicat amb una tela desgastada, però ferma. L'hospital és lluny, amb prou feines una petita estructura precària, però avui hi ha el metge que posa vacunes i s'hi ha d'anar. La salut dels nens i les nenes depèn de la capacitat de les mares per accedir als serveis mèdics adequats. Malauradament, moltes dones en àrees rurals i remotes no tenen accés ni tan sols als serveis bàsics de salut materna a causa de les llargues distàncies als centres hospitalaris —quan n'hi ha—, o a la manca d'equipaments, de fàrmacs i de personal qualificat. Els elevats costos de l'atenció sanitària i els limitats coneixements sobre salut per part de les mares també són factors importants que posen en risc la salut dels seus fills.

 A les regions més desafavorides del món, menys del 60% dels infants reben
totes les vacunes necessàries, uns 23 milions de nens cada any
— UNICEF

Mare i fill (Laos)

El 1990, la taxa global de mortalitat infantil —nens menors de cinc anys— va ser de 93 per cada 1.000 nascuts vius. El 2020, aquesta taxa va ser de 37,7, fet que representa una disminució de gairebé el 60% en només tres dècades. Als països desenvolupats, la taxa és relativament baixa, amb menys de cinc morts per cada 1.000 nascuts vius. Per contra, a les comunitats més desafavorides, la mortalitat infantil encara és una preocupació significativa. L'Àfrica Subsahariana té la taxa de mortalitat més alta del món, amb 72 morts per cada 1.000 nascuts vius el 2020. Les condicions de vida precàries, la desnutrició, la malària, les infeccions o les malalties diarreiques provocades per la manca d'accés a l'aigua potable i al sanejament, són algunes de les causes de mortalitat més importants. La desnutrició provoca el 45% de totes les morts en nens menors de cinc anys.

 Els nens de les famílies pobres tenen gairebé el doble de probabilitats
de morir abans dels 5 anys que els nens de les famílies riques
UNICEF

La manca d'educació formal i coneixements sobre salut materna i reproductiva pot limitar la capacitat de les mares a l'hora de prendre decisions informades i adequades. En alguns contextos, les pràctiques culturals poden influir en la salut de les mares i dels infants, per exemple, quan el part és assistit per llevadores poc qualificades o quan es mostra preferència per les pràctiques i tractaments tradicionals que no sempre són segurs ni efectius en termes d'atenció mèdica moderna.


Potser t'agraden aquestes entrades