
Jari Jones
Jari Jones va néixer i créixer a Nova York, i es va fer coneguda a escala internacional el 2020, quan va ser una de les nou models escollides per a la campanya publicitària de Calvin Klein, convertint-se en una de les primeres dones trans i de talla gran en protagonitzar un esdeveniment d'aquesta magnitud. La seva participació en aquesta campanya va ser una fita important en la representació de la diversitat corporal en la indústria de la moda. Des d'aleshores, Jari ha utilitzat la seva condició de dona transgènere i de raça negra per advocar pels drets de les persones trans i les persones de color, convertint-se en un referent i una figura influent per a la comunitat LGBTQ+. La seva lluita contra la discriminació i els estereotips i en favor de la diversitat de gènere, continua eixamplant els límits de la inclusió i inspirant moltes persones arreu del món.

La nit del 28 de juny del 1969, a Nova York, la comunitat gai es va rebel·lar per primera vegada contra un sistema que discriminava els homosexuals amb el beneplàcit de les autoritats. Els disturbis es van originar al bar Stonewall Inn i són recordats com el catalitzador del moviment modern prodrets LGBTQ+ als Estats Units i a tot el món. A la plaça Christopher Park, situada a pocs metres del bar, el Gay Liberation Monument creat per l'artista novaiorquès George Segal i format per dos homes drets i dues dones assegudes en un banc, evoca els fets que van succeir durant aquells dies de revoltes.
Les normes de gènere estan estretament lligades a les tradicions culturals i les pràctiques comunitàries. En moltes cultures, hi ha identitats de gènere no binàries i diverses que desafien les categories tradicionals de masculí i femení, i que tenen un significat cultural profund. En els darrers anys, en les societats més desenvolupades hi ha hagut un increment en el reconeixement i l'acceptació de la diversitat de gènere. Moviments socials i activistes han treballat incansablement per promoure la igualtat i la inclusió de totes les identitats en diversos àmbits, incloent-hi la política, l'educació, l'ocupació o la salut. Tot i els avenços, les persones que no s'ajusten a les normes binàries tradicionals pateixen discriminació, estigma i violència en moltes parts del món. Només 28 països —el 15% dels països—, permeten el matrimoni entre persones del mateix sexe, i en molts altres, aquest tipus de relacions són delicte, amb condemnes que van des de multes fins a la pena de mort. En aquest context, la lluita per la diversitat i la igualtat de gènere continua sent un repte important.
“ En 69 països encara es criminalitzen les relacions entre persones del mateix sexe
— ILGA Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersexuals
Promoure l'educació, la sensibilització i el respecte mutu sobre la diversitat de gènere és fonamental per a la coexistència pacífica en societats culturalment diverses. En un món en transformació constant, la promoció dels drets humans universals, incloent-hi els drets de les persones LGBTQ+, és un pas necessari per construir societats més comprensives, tolerants, inclusives i justes, on totes les persones, independentment del seu gènere o identitat, puguin viure amb dignitat i igualtat d'oportunitats.


Christopher Park (Nova York, EUA)