Drets Humans: fortaleses i debilitats


Manifestació feminista a Barcelona (fotos: Pilar Aymerich)

L'any 1976, Pilar Aymerich documentava la manifestació per la despenalització de l'adulteri davant dels jutjats de Barcelona, en un moment en què el país sortia de la dictadura i encarava la transició. Des del sufragi femení fins a la lluita per la igualtat en l'àmbit familiar o laboral, els moviments feministes han tingut un paper fonamental en la promoció dels drets de les dones al llarg de la història, i avui, la situació és significativament millor que fa tot just un segle. A escala internacional, s'han adoptat nombrosos instruments legals, com la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona de les Nacions Unides, i s'han fet progressos importants en àrees com la salut materna, l'educació o la salut sexual i reproductiva. També hi ha un reconeixement més gran de la violència de gènere com una violació dels drets humans fonamentals, fet que ha suposat l'aprovació de legislacions més estrictes i la implementació de programes de suport per a les víctimes. Tot i això, encara hi ha vulneracions dels drets humans que afecten les dones en molts contextos i a tot el món.

 En almenys 155 països hi ha lleis que discriminen les dones
— ONU Dones

Dona de Maramures (Romania)

Tot i els avenços, les dones continuen estant poc representades en posicions de lideratge polític i econòmic, i pateixen discriminacions salarials i dificultats per accedir a llocs de treball ben remunerats. Les tradicions i les normes culturals perpetuen les desigualtats, limitant la participació de les dones en àrees com l'educació o l'accés a la propietat. La violència domèstica, les agressions sexuals, el matrimoni infantil o la mutilació genital, entre altres formes de violència, continuen sent una preocupació greu a tot el món. Moltes dones enfronten obstacles per accedir als sistemes de justícia i fer valer els seus drets, ja sigui per la manca de recursos econòmics o per la por de patir represàlies. Durant les crisis humanitàries, les dones i les nenes són especialment vulnerables a la violència, l'abús i l'explotació. Segons dades de l'ONU, el 72% de les víctimes de tràfic de persones són dones i nenes.

 Només el 63% dels països tenen lleis que prohibeixen explícitament la violència domèstica
— ONU Dones

La protecció dels drets humans en aquests contextos continua sent un repte. Per avançar cap a la plena igualtat, és fonamental un compromís amb l'acció política, la mobilització social i l'enfortiment dels sistemes de justícia i de protecció per fer complir les lleis. Això inclou abordar les causes estructurals de la desigualtat de gènere i promoure l'educació en drets humans ja des de la infància, tant en l'àmbit escolar com en el familiar o en la pròpia comunitat, per canviar actituds i comportaments, garantint que totes les dones i nenes tinguin l'oportunitat de viure una vida lliure de violències, discriminacions i limitacions, d'acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans. 





Potser t'agraden aquestes entrades