
Mare i fill (poble Mursi, Etiòpia)
En un petit poble de la Vall de l'Omo, Nekene, de vint-i-quatre anys, carrega el seu fill petit a l'esquena. El quart. Les dones al seu voltant també porten nadons als braços. A la seva comunitat, la maternitat arriba aviat i amb freqüència. Contràriament al que passa als països rics, molts països en desenvolupament encara mantenen taxes de natalitat elevades. Els països de l'Àfrica Subsahariana tenen la taxa de natalitat més alta del món, amb fins a 40 naixements per cada 1.000 persones. En algunes cultures, les expectatives socials sobre el paper de les dones i la pressió per tenir fills continua sent forta. Les tradicions, la falta d'educació, els recursos limitats o la manca d'accés als anticonceptius i a mètodes de planificació familiar, determinen el destí per a moltes dones, un destí que es transmet de generació en generació i que els ofereix poques alternatives més enllà de ser mares.
“ La taxa de fertilitat global és de 2,4 fills per dona.
A Europa, la taxa és de l'1,6; a l'Àfrica subsahariana, del 4,7
– Banc Mundial

Nena (Dakar, Senegal)
La capacitat per decidir quants fills tenir i quan tenir-los és imprescindible per a la salut i el benestar de les dones. A escala global, les taxes de natalitat disminueixen gradualment a mesura que s'incrementa l'accés de les dones a l'educació, als mètodes anticonceptius i als serveis de salut, fent possible que puguin prendre decisions més autònomes, lliures i informades sobre el fet de ser mares. Tot i això, en moltes comunitats tradicionals, aquestes decisions són preses pels homes de la família. En algunes regions d'Àfrica i Àsia, més del 30% de les dones no tenen autonomia per decidir qüestions que afecten la seva salut reproductiva i els seus drets sexuals.
“ Als països desenvolupats, l'edat mitjana per tenir el primer fill és de 30,7 anys,
mentre que als països africans és de 19
– Nacions Unides
Alguns estudis calculen que fins a 218 milions de dones a països en desenvolupament tenen una necessitat insatisfeta de mètodes moderns de planificació familiar. A l'Àfrica Subsahariana, més de la meitat de les dones no tenen accés a mètodes anticonceptius moderns. En aquest context, proporcionar suport i programes que enforteixin l'autonomia i l'apoderament de les dones per prendre decisions informades sobre la seva salut reproductiva i materna, incloent-hi la planificació familiar i l'accés a mètodes anticonceptius segurs, és fonamental per garantir els drets reproductius de les dones a tot el món.


Joves (Sudan del Sud i Etiòpia)